L’Ajuntament de Cunit va implantar en el passat Ple Extraordinari de 21 d’octubre una modificació en la taxa d’escombraries, introduint canvis que, – com ja va fer amb les taxes de la Zona Taronja-, de nou penalitza els propietaris de segones residències.
Anteriorment, utilitzar la deixalleria en 12 ocasions al llarg de l’any atorgava una bonificació del 50% en el rebut de la taxa de residus. No obstant això, amb les noves normatives, aquest benefici s’ha canviat, i ara es divideix en dues parts: una bonificació del 40% per les 12 visites a la deixalleria i un 10% addicional si s’utilitzen 104 vegades els nous contenidors intel·ligents de residus orgànics.
Si bé aquest sistema busca fomentar la separació de residus i l’ús responsable dels recursos, el canvi perjudica un sector important de la població: els propietaris de segones residències. Aquests veïns i veïnes, que resideixen a Cunit de manera intermitent, no tenen la possibilitat de complir amb la quota de 104 usos anuals dels contenidors intel·ligents d’orgànica, la qual cosa els impedeix accedir al descompte total de la taxa d’escombraries.
Novament no es contempla la realitat de Cunit
Els propietaris de segones residències, al no ser presents de manera contínua en el municipi, generen molta menys quantitat d’escombraries que els residents habituals. No obstant això, amb la nova normativa, se’ls exigeix el mateix nivell d’implicació en l’ús dels contenidors intel·ligents. Al no aconseguir les 104 vegades requerides, queden automàticament exclosos del 10% de la bonificació que sí que està disponible per als residents permanents. Això genera una situació injusta i discriminatòria, situació que l’Ajuntament fomenta constantment creant contribuents de primera i de segona.
Per a les famílies que només passen vacances o caps de setmana a Cunit, arribar a la xifra de 104 usos resulta pràcticament impossible. Aquest requisit ignora les particularitats de la seva situació i les posa en desavantatge enfront dels residents que poden fer ús dels contenidors al llarg de tot l’any.
Encara que la bonificació del 10% pot semblar una quantitat modesta, representa un estalvi significatiu tenint en compte que Cunit és una de les localitats amb els impostos més elevats de la zona, especialment per a aquells que ja estan pagant impostos per un habitatge en el qual no resideixen tot l’any. A més, aquesta mesura reforça la convicció dels propietaris de segones residències, de sentir-se menyspreats per l’ajuntament, malgrat contribuir econòmicament a la localitat.
El nou sistema de taxes d’escombraries reflecteix de nou una política que, no contempla les diferents realitats dels ciutadans. La promoció de la sostenibilitat i el reciclatge és essencial, però han de dissenyar-se polítiques que tinguin en compte la diversitat dels habitants del municipi, incloses les necessitats i limitacions dels qui posseeixen segones residències. Si l’objectiu és promoure una gestió de residus més eficient, seria més just implementar un sistema de bonificacions que reflecteixi el temps real d’estada o el nivell d’activitat de cada usuari en el municipi.
En resum, mentre que la modificació de la taxa d’escombraries a Cunit està vinculada a objectius polítics-mediambientals, s’ha deixat de costat un aspecte clau: la igualtat entre els diferents tipus de residents, una cosa en la que l’ajuntament és reincident ja que el Defensor del Poble els va recriminar per la diferència en les taxes de la Zona Taronja després de la denúncia d’aquesta Assemblea Veïnal.
Els propietaris de segones residències s’enfronten constantment a la marginació del consistori, la qual cosa planteja la necessitat de revisar aquest tipus de polítiques perquè siguin inclusives i justes per a tots els contribuents.
És crucial que l’Ajuntament revisi les normatives perquè tots els residents, independentment de la seva situació, puguin accedir a condicions equitatives. Només així s’aconseguirà un sistema de gestió contributiva just per a tots i totes.