Des de l’Assemblea Veïnal de Cunit desitgem fer pública la nostra posició en relació amb el sistema de recollida d’escombraries que s’està implementat, i la necessitat urgent d’adoptar un enfocament diferent al que se li està donant.

És evident que el sistema de recollida d’escombraries que està implantant l’ajuntament no compleix amb les necessitats d’un poble amb les característiques de Cunit, especialment donada la seva condició com una localitat predominantment composta per segones residències. La programació de dies per a la recollida de diferents tipus de residus serà difícil de complir per a molts residents, els qui només són presents durant els caps de setmana i en períodes vacacionals.

Un altre de les errades és la limitació de l’horari per a llençar les escombraries, restringint-lo de 21.00 a 22.00. Limitar l’horari a una sola hora a la nit no té en compte les diverses circumstàncies i horaris dels residents. Això portarà a una acumulació descontrolada de brutícia als nostres carrers durant la resta del temps, la qual cosa no sols és poc higiènic, sinó que també representa un risc per a la salut.

A més, el flux de turistes durant la temporada d’estiu agreujarà encara més els problemes de gestió de residus. La població temporal augmenta significativament, la qual cosa genera una major quantitat d’escombraries que ha de ser manejada adequadament, la qual cosa complica encara més el sistema de recollida.

És important assenyalar que la falta d’un sistema adequat de recollida d’escombraries provoca l’acumulació de deixalles als carrers, la qual cosa crea un entorn poc higiènic i atractiu per a residents i visitants. Aquesta situació no sols representa un risc per a la salut, sinó que també danya la reputació del nostre benvolgut poble com una destinació turística desitjable.

Cal destacar que, si bé els ciutadans han de complir amb la disposició adequada de residus, la veritable arrel del problema resideix en la producció excessiva d’envasos per part de la indústria, especialment l’alimentària. Són els principal responsables de la generació de plàstics, paper i porexpans, i és del tot injust fer carregar als ciutadans amb els costos i la responsabilitat de gestionar el seu reciclatge.

En resum, el nou sistema de recollida d’escombraries és il·lògic, injust i irracional ja que presenta diversos errors que contribuiran possiblement al seu fracàs.