Cunit està travessant una de les seves pitjors crisis de salut pública. A l’acumulació d’escombraries als carrers, a les voreres descurades plenes de herba i a la proliferació de rates i senglars se suma l’aparició de paparres.

El problema comença amb la ineficaç gestió de residus que des de fa anys sofrim els ciutadans de Cunit, que no oblidem és la població amb els impostos municipals més elevats de la zona.

A pesar que l’Ajuntament va signar un nou contracte per a la recollida d’escombraries, la implementació del servei és profundament deficient. El sistema porta a porta ha generat contenidors desbordats i les bosses d’escombraries amuntegades als carrers s’han convertit en una escena quotidiana. Aquesta acumulació de desaprofitaments no sols és antiestètica, sinó que també crea un ambient propici per a la proliferació de plagues.

A aquesta problemàtica se suma el deplorable estat de les voreres. Moltes d’elles no estan sanejades i es troben plenes de herbas, la qual cosa no sols enlletgeix l’entorn urbà, sinó que també contribueix a la proliferació d’insectes. La falta de manteniment adequat en les àrees per als vianants reflecteix la negligència en la gestió d’espais públics, exacerbant encara més la crisi sanitària.

Rates i senglars han trobat als carrers de Cunit un festí continu. Les rates, atretes per les restes de menjar, s’han multiplicat ràpidament, mentre que els senglars, animals que s’adapten fàcilment als entorns urbans a la recerca d’aliment, han començat a deambular lliurement, augmentant el risc d’accidents i trobades perilloses amb els habitants.

A la ja preocupant situació se suma ara les paparres. Aquests paràsits, que poden transmetre malalties greus com la malaltia de Lyme, han trobat un entorn ideal a Cunit a causa de la combinació de fauna urbana descontrolada i l’acumulació d’escombraries.

Cunit, a l’ésser una localitat turística, enfronta una amenaça addicional a causa d’aquesta crisi. La imatge de carrers bruts, la presència de plagues i l’estat descurat de les voreres poden descoratjar als visitants, afectant negativament l’economia local que depèn en gran manera del turisme. La percepció d’inseguretat i falta d’higiene pot portar a una disminució significativa en el nombre de turistes, la qual cosa al seu torn impactarà a negocis locals com a hotels, restaurants i botigues.

Des de l’assemblea veïnal de Cunit hem denunciat aquests fets davant el Ministeri de Sanitat del govern central i en la Secretaria de Salut Pública de la Generalitat i ens sentim frustrats per la inacció de totes dues institucions que s’han dedicat a remetre’ns a l’ajuntament. Malgrat aquestes sol·licituds d’intervenció i de les múltiples denúncies dels veïns al telèfon de gestió mediambiental de l’ajuntament, les autoritats municipals no han realitzen mesures efectives per a solucionar el problema.

La situació a Cunit és insostenible i requereix una acció decidida i efectiva per part de les autoritats. La salut i seguretat dels residents no poden continuar veient-se compromeses per la ineptitud en la gestió dels residus i el control de plagues. És moment que les institucions responguin a les necessitats de la comunitat i prenguin mesures concretes per a resoldre aquesta greu crisi de salut pública.