Veïns ens informen que la Policia Local està realitzant controls ocultant-se en zones on l’ajuntament ha implantat el desastrós sistema porta a porta. Aquests controls consisteixen a parar i identificar a aquells ciutadans que siguin caçats dipositant residus desobeint a l’ajuntament. En paraules de la pròpia Policia Local, aquestes accions estan destinades a imposar amonestacions i, en casos reiterats, possibles sancions econòmiques.

En resum… En contra de l’opinió de molts veïns, un inepte implanta un sistema de recollida d’escombraries que qualsevol amb dos dits de front veuria que serà un desastre. Quan es produeix aquest desastre en lloc de cessar l’incompetent i recular, l’ajuntament envia a la policia a acoquinar a la població. Els esforços policials haurien de dedicar-se a coses més importants donada l’escassetat de personal que porten mesos denunciant. Aquest totalitarisme del consistori és tot el contrari al que ha de ser la política municipal.

Vagi per davant que com a associació veïnal, creiem fermament en el respecte a l’entorn comunitari. Així i tot pensem que resulta còmode amonestar als qui deixen les escombraries fora dels contenidors i catalogar aquestes accions com a incíviques. No obstant això, hem de reflexionar sobre les raons que han portat a molts veïns a actuar d’aquesta manera. En circumstàncies normals, tirar les escombraries al carrer seria un acte d’incivisme clar, però quan no hi han contenidors, els que n’hi han estan permanentment plens, la recollida no és eficient i a la deixalleria no es pot ni entrar, aquestes accions poden ser també considerades com una forma de desobediència civil.

No es pot negar que deixar les escombraries en el sòl no és la solució, i que aquestes accions contribueixen a agreujar el problema. Però també és cert que els veïns estan reaccionant a una situació insostenible veient-se fins i tot obligats a portar les escombraries a altres poblacions. La falta de respostes i solucions efectives per part de l’ajuntament està provocant que la frustració faci que els ciutadans actuïn de maneres que, en circumstàncies normals, no actuarien.

Tant el Ministeri de Sanitat com la Secretaria de Salut pública de la Generalitat ens va deixar ben clar després de les nostres denúncies que la gestió de residus és una de les responsabilitats clau de l’ajuntament, amb la qual cosa, és evident que alguna cosa no estan fent bé.

Donada la situació i per a coneixement dels veïns i veïnes de Cunit, proporcionem una petita guia sobre com actuar en el cas de que la Policia Local et pari.

Mantingues la calma

 – Respira: Controla les teves emocions i mantingues la calma.

 – Evita moviments bruscos: No facis res que pugui ser interpretat com una amenaça.

Comunica amb claredat

 – Respon educadament: Utilitza un to calmat i amable.

 -Evita discussions: No és el moment per a discutir. Si no estàs d’acord, podràs recórrer posteriorment.

Admet la falta si és necessari

 – Reconeix els teus errors: Si has comès una falta, admetre-ho pot mostrar cooperació.

 – No menteixis: Mentir pot empitjorar la situació.

Segueix les instruccions de la Policia

 – Col·labora: Lliurament la documentació sol·licitada i respon a les preguntes de manera clara i concisa.

 – Pregunta si és necessari: Si no entens alguna instrucció, demana una explicació de manera respectuosa.

Coneix els teus drets

 – Dret a romandre en silenci: Pots optar per no respondre preguntes que puguin incriminar-te.

 – Dret a un advocat: Si la situació es complica, pots sol·licitar parlar amb un advocat.

Documenta l’actuació

 – Anota detalls importants: Després de l’incident, anota el que recordis, com el nom de l’oficial i el número de placa.

 – Grava la intervenció si és possible: És legal gravar a la policia sempre que no interfereixis amb el seu treball. El que és il·legal és difondre les imatges

Esperem que amb aquesta informació sigui útil per a manejar qualsevol interacció amb la Policia Local de manera adequada.

L’ajuntament de Cunit té una àmplia experiència a crear problemes on no n’hi ha, així que ens agradaria que qualsevol veí que sofreixi un incident amb la Policia Local per culpa de la implantació dels nous sistemes de recollida d’escombraries es posi en contacte amb nosaltres a través del whatsapp 604 542 050 o el correu avcunit@gmail.com .